Olika recept på LCHF bröd

LCHF Limpa

Detta LCHF bröd passar bra även vid strikt LCHF.

4,5 dl nötmjöl
3 dl creme fraiche
6 ägg
6 msk smält smör
6 msk fiberhusk
6 msk sesamfrön
1 msk bakpulver
Ev vallmofrön eller linfrön
Avlång metallform i storleken 1,5 liter

Sätt ugnen på 175° C. Blanda först de torra ingredienserna. Rör därefter i ägg, creme fraiche och smör. Häll smeten i en välsmord avlång metallform, strö eventuellt över vallmofrön eller linfrön.

För att underlätta uppstjälpningen av LCHF brödet kan du klä formen med smort bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter, tills brödet har fått en fin gyllenbrun färg. Använd provsticka för att veta om brödet är färdiggräddat.

Oopsies (LCHF-tekakor)

Detta LCHF bröd passar bra även vid strikt LCHF.

Ett LCHF bröd som påminner mycket om tekakor, och det fungerar även bra som hamburgerbröd. Detta LCHF bröd har en liten smak av ägg, men är ändå ett gott och lättbakat alternativ till andra LCHF bröd.

6 ägg
200 gram creme cheese (Philadelphiaost)
0,5 krm salt
1 msk  fiberhusk 
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 150° C. Dela äggen så att du har gulorna i en bunke och vitorna i en annan bunke. Vispa vitorna och saltet till ett hårt skum, gärna med elvisp. Det ska vara så hårt vispat att bunken går att hålla upp-och-ner utan att innehållet åker ur. Vispa därefter gulorna och creme cheesen till en jämn smet, blanda i bakpulver och fiberhusk. Vänd ner vitorna i äggulesmeten, gör det försiktigt så att luften i vitorna bevaras.

Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, så stora som du vill ha bröden. Smeten rinner ut litegrann, så för att undvika platta LCHF bröd bör du göra klickarna ganska höga. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills de har blivit gyllenbruna.

LCHF Rostbröd

Detta LCHF bröd passar bra även vid strikt LCHF.

Ett LCHF bröd som passar utmärkt att rosta! Detta bröd påminner mycket om vanligt vitt formbröd, men är lite mer kompakt och mättande. Trots att basen är ägg har detta LCHF bröd ingen äggsmak.

Eftersom att detta bröd gräddas i en vanlig avlång metallform är det svårt att halvera receptet, då kommer brödet bli väldigt lågt såtillvida att du inte har en väldigt liten form. Detta LCHF bröd är ett perfekt val för dig som saknar smaken av nyrostat bröd på morgonen, kanske tillsammans med en kopp kaffe eller te.

15-18 ägg beroende på storlek
75 gram smör
0,5 tsk salt
2,5 dl  kokosmjöl (Det är EJ detsamma som malda kokosflingor)
1 msk bakpulver
Avlång metallform i storleken 1,5 liter

Sätt ugnen på 175° C. Vispa äggen pösigt, helst med elvisp. Smält smöret och rör ner i äggen. Blanda salt, kokosmjöl och bakpulver. Rör ner torringredienserna i äggsmeten. Häll smeten i en välsmord avlång metallform.

Vill du underlätta uppstjälpningen av LCHF brödet kan formen kläs med smort bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen tills brödet har fått fin färg, ca 40-45 minuter. Använd provsticka för att känna om brödet är färdiggräddat.

LCHF Fralla

Denna LCHF fralla passar bäst vid liberal LCHF.

Vår favorit bland LCHF bröden! LCHF-frallan är saftig och har en lätt smak av mandel. Trots att receptet innehåller mandelmjöl innehåller varje fralla endast ca 2 gram kolhydrater.

1,5 dl  nötmjöl 
1 dl creme fraiche
2 ägg
2 msk smält smör
2 msk  fiberhusk 
2 msk sesamfrön
1 tsk bakpulver
Ev vallmofrön

Sätt ugnen på 200° C. Blanda alla torra ingredienser. Rör i ägg, creme fraiche och smör. Klicka ut smeten till bullar/frallor på en plåt med bakplåtspapper, strö eventuellt över vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills LCHF-frallorna har fått en fin gyllenbrun färg.

LCHF Fröbröd

Detta LCHF bröd passar bäst vid liberal LCHF.

Ett enkelt och snabblagat LCHF bröd som inte kräver några ”konstiga” ingredienser som annars är vanligt för LCHF bröd.

Ca 5 dl frön, förslagsvis en blandning av solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön och linfrön
3 ägg
3 dl riven ost
2 msk keso (kan bytas mot creme fraiche)
1 msk majonnäs
0,5 msk bakpulver

Sätt ugnen på 225° C. Rör ihop alla ingredienser utom fröerna. Ha i fröerna tills smeten blivit fast, dock inte så mycket att smeten blir torr. Bred ut smeten på en plåt och grädda i mitten av ugnen tills brödet fått en fin färg, ca 15 minuter.

LCHF Knäckebröd

Detta LCHF-bröd passar bäst vid liberal LCHF.

Det godaste LCHF-knäckebrödet som finns! Det tar en liten stund att baka, men är trots det väldigt enkelt då knäckebrödet sköter sig självt i ugnen.

5 dl vatten
200 g solrosfrön
50 g hela linfrön
50 g sesamfrön
50 g nötmjöl
2 msk fiberhusk
2 nypor salt

Sätt ugnen på 175° C. Rör ihop alla ingredienser och låt smeten svälla i tio minuter. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen tills LCHF-knäckebrödet har blivit ganska hårt och krispigt, ca 1 timme. Skär upp knäckebrödet medan det är varmt i lagom stora bitar.

Två recept på LCHF Hamburgerbröd

Recept LCHF Hamburgerbröd

Detta LCHF bröd passar bäst vid liberal LCHF.

Du kan äta hamburgare även om du följer LCHF. Nedan hittar du ett enkelt recept som ger goda hamburgerbröd. Receptet innehåller förutom bakpulver, salt, smör, vatten och ägg även fiberhusk, kokosnötsmjöl, mandelmjöl samt sesamfrön. På cirka en timme har du sex stora hamburgerbröd eller åtta små beroende på hur stora bullar du väljer att göra.

1 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 dl kokosnötsmjöl
2 dl mandelmjöl
0,5 tsk salt
1 dl sesamfrön
50 g smör
1,5 dl vatten
6 st ägg

Nedan följer fem steg som ger dig upp till åtta goda LCHF hamburgerbröd.

1. Det första du behöver göra är att sätta ugnen på 190 grader. Smält sedan 50 gram smör i en kastrull.

2. Vispa alla sex ägg i en bunke i tre minuter med elvisp. När smeten är luftig tillsätt smör och 1,5 dl vatten. Blanda väl.

3. Rör ihop alla torra ingredienser. Blanda röran i smeten och låt sedan smeten stå och svälla under duk i tio till 20 minuter.

4. Fördela smeten i sex eller åtta bitar. Forma dem med blöta fingrar till runda bullar. Lägg dessa sedan på en plåt med bakplåtspapper.

5. Strö sesamfrön över bröden och grädda sedan i 20-25 minuter. Låt bröden sedan svalna på gallret under duk.

Tips! Om du vill kan du ersätta 0,5 dl kokosnötsmjöl mot 1 msk fiberhusk och 1 dl riven ost. Det ger dina LCHF hamburgerbröd ännu mer smak.

LCHF Hamburgerbröd

Detta LCHF bröd passar bäst vid liberal LCHF.

Hamburgare är inte samma sak utan bröd! Med detta LCHF hamburgerbröd kan du njuta av nygrillade hamburgare även i fortsättningen.

6 ägg
50 gram smält smör
2 dl nötmjöl
1 dl kokosmjöl
1 dl sesamfrö
1,5 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200° C. Vispa äggen pösiga med elvisp. Tillsätt smöret och vattnet, blanda ordentligt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner de i smeten. Låt svälla ca 15 minuter.

Fördela smeten till sex glesa klickar på en plåt med klädd med bakplåtspapper. Blöt dina fingrar och forma till runda kakor, 1-2 cm höga. Strö sesamfrön på bröden och grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter, tills LCHF hamburgerbröden har fått en fin färg.

Vegetarisk LCHF hamburgare

LCHF Naanbröd

Detta LCHF bröd passar bäst vid liberal LCHF.

En LCHF-variant av det indiska naanbrödet. Detta LCHF bröd passar perfekt till asiatiska rätter.

1 dl yoghurt med 10 % fett (turkisk yoghurt)
1 uppvispat ägg
1,5 dl vatten
0,5 dl pofiber
0,5 msk  fiberhusk 
Smör till stekning

Sätt ugnen på 200° C. Rör ihop yoghurten, ägget och vattnet. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i vätskeblandningen. Låt blandningen stå i 20 minuter. Ha upp smeten på en plåt med bakplåtspapper och smeta ut degen så till en rund form. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills LCHF brödet har fått en fin gyllenbrun färg.

Innan servering:
Stek brödet på hög värme i några minuter på varje sida för att få naanbrödet varmt och saftigt.

LCHF Olivbröd

Detta LCHF bröd passar bäst vid liberal LCHF.

Ett saftigt och gott LCHF bröd som passar bra både till soppor och i andra sammanhang.

200 g cream cheese (philadelphiaost)
4 ägg
2 dl nötmjöl
100 g smält smör
2 msk fiberhusk
0,5 msk bakpulver
0,5 tsk salt
12 svarta oliver
0,5 kruka färsk basilika

Sätt ugnen på 200° C. Vispa äggen pösigt med elvisp, tillsätt därefter cream cheese och vispa ihop till en smet. Tillsätt smält smör följt av de torra ingredienserna. Finhacka oliverna och tillsätt dessa. Häll smeten i en smord form, ca 30×15 cm. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter tills LCHF brödet fått en fin färg.

LCHF Nötbröd

Detta LCHF bröd passar bäst vid liberal LCHF.

Snabbakat bröd, går att baka på fem minuter! Vi föredrar mandelmjöl i detta bröd, det ger en god mandelsmak som påminner om osötad mandelmassa. Men det går lika bra med hasselnötsmjöl eller mjöl på andra nötter.

Liten snabb sats i mikron:
1,2 dl nötmjöl
1 ägg
25 gram smör
1 nypa salt

Stor sats i ugnen:
3,5 dl nötmjöl
3 ägg
75 gram smör
1 krm salt

Liten sats:
Smält smöret i mikron i en djup tallrik. Vispa ner ägget med en gaffel. Rör i nötmjölet och saltet tills degen har blandat sig. Kör tallriken i mikron i 1,5-2 minuter på full effekt. Tiden kan variera mellan olika mikrovågsugnar. Klart, på fem minuter har du ett nybakat LCHF bröd!

Stor sats:
Sätt ugnen på 150° C. Smält smöret. Vispa samman äggen och smöret, tillsätt nötmjölet och saltet. Smörj en avlång aluminiumform ordentligt. Bred ut degen i aluminiumformen och grädda i mitten av ugnen tills brödet fått en fast konsistens, ca 20-25 minuter.